Betaal geen afsluitprovisie, regel de hypotheek zelf. Tussen personen die een hypotheek voor je regelen worden veelal vergoed middels een afsluitprovisie. Die provisie zit versleuteld in de maandelijkse onkosten die je moet afdragen aan een bank of verzekeraar. Maar hoeveel betaal je die tussen persoon dan? Een goede vraag juist omdat het niet inzichtelijk is gemaakt. Hoe voorkom je dat je geen afsluitprovisie moet betalen en waar moet je zoal rekening mee houden indien je een hypotheek wilt afsluiten?

Zelf regelen

Een manier om te voorkomen dat je afsluitprovisie moet betalen – welke de maandelijkse lasten onnodig verzwaren – kun je de hypotheek en verzekering zelfstandig afsluiten. Daartoe kun je gewoonlijk handig online hypotheek aanbieders en verzekeraars vergelijken zodat je zelfstandig het overzicht houdt aangaande je eigen uitgaven. Op die manier neem je zelf contact op met een verzekeraar of bank instelling zodat je een en ander zelf in handen neemt. Alles wat door een tussen persoon wordt geregeld daar moet je voor betalen. Omdat het niet inzichtelijk is hoeveel de tussen persoon krijgt van jouw geld is het beter om te voorkomen dat er een afsluitprovisie moet worden betaald.

Navraag afsluitprovisie

Ga je een hypotheek afsluiten waarbij je wel gebruik maakt van een tussen persoon, vraag dan ten eerste wat voor kosten er in rekening worden gebracht. Mogelijk kun je het met eenmalige kosten betalen welke relatief minder zijn dan de opgetelde kosten vergoed middels een afsluit provisie. Er moet altijd duidelijkheid bestaan hoeveel de diensten van de tussen persoon kosten alvorens van die dienst gebruik wordt gemaakt. Indien er wel een afsluitprovisie wordt gevraagd moet helder en inzichtelijk zijn waaruit die provisie bestaat en wat er wordt vergoed. Je wilt namelijk nooit teveel betalen. Uiteraard zie je liever dat je totaal geen afsluitprovisie moet betalen.

Minder of geen afsluitprovisie

Je hebt het dus compleet zelf in eigen handen hoeveel je per maand kwijt bent. Ga actief op zoek naar verzekeraars of hypotheek aanbieders waar je de zaken zelf kunt regelen zonder tussenkomst van een tussen persoon. Op die manier vermijdt je onnodige kosten welke de hypotheek onnodig hoog maken. Let wel sommige tussen personen hanteren een percentage van de aankoop prijs van de woning. Dat kan dan ook snel in de papieren lopen. Ook een makelaar hanteert al snel een bepaald percentage. Alle opgetelde onkosten die moet jij als koper van de woning op termijn weer terug betalen. Zorg er ook voor dat je geen afsluitprovisies moet betalen omdat je die onkosten kunt besparen.

Gevaren van afsluitprovisie

Regel je de hypotheek niet zelf dan loop je de kans om de hoofdprijs te betalen. Makelaars en tussen personen pikken graag hun deel mee en daardoor nemen jouw onkosten ongewild hoog op. Juist omdat het onduidelijk is waarom deze partijen een bepaald percentage moeten krijgen is het van belang dat je zelf kritisch bent. Ook jij hoeft geen afsluitprovisie te betalen door het handig te spelen. Vermijdt het gebruik van tussen personen omdat daarmee jouw onkosten de pan uitrijzen. Ook jij kunt op je maandelijkse onkosten gepaard gaande met de hypotheek beperken door afsluitprovisies te vermijden.