Hoe vind je een geschikte Overlijdensrisicoverzekering?

Bespaar op je onkosten door de goedkoopste ORV of overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Sluit je een hypotheek lening af dan eist de bank of geldverstrekker dat je een overlijdensrisicoverzekering of ORV afsluit. Dit is een waarborg waarmee de kans op overlijden van de hypotheek lener wordt afgedekt. Gewoonlijk bestaat het inkomen uit een gezamenlijk inkomen en dus dient het inkomen van beide partners afgedekt te zijn. Maar de ene ORV is de andere overlijdensrisicoverzekering niet en dus is het noodzaak om te vergelijken tussen meerdere aanbieders. Vergelijk ook verstandig door op het internet meerdere overlijdensrisicoverzekeringen naast elkaar te leggen zodat je de goedkoopste ORV verkrijgt.

Waarom een ORV verplicht?

De bank wil tijdens of na looptijd de garantie hebben dat men het kapitaal tijdig terug krijgt. Dat kan de volgende omstandigheden betekenen:

  • bij in leven zijn van de partners middels aflossing gedurende de looptijd danwel aflossing na looptijd waartoe een hypotheekverzekering wordt ingeschakeld;
  • bij overlijden.

Ongeacht onze gezondheid en leeftijd loopt iedere persoon een bepaalde kans om tijdens een looptijd van een hypotheek te komen overlijden. Om dat risico voor de bank af te dekken dient er een overlijdensrisicoverzekering te worden afgesloten zodat de bank altijd het geleende bedrag of een deel daartoe terug krijgt.

Dekkingen van de overlijdens risico verzekering

In principe is het zo dat volgens de wet er minimaal vijftig procent van de marktwaarde van de woning moet worden afbetaald gedurende of na looptijd. Dit houdt dus ook in dat minimaal vijftig en in sommige gevallen zeventig procent van de hypotheek lening afgedekt moet zijn binnen een goedkope overlijdensrisicoverzekering. Op die manier heeft men dus de keus hoeveel men afgedekt wil hebben. De goedkoopste overlijdensrisicoverzekering is uiteraard bij de laagste dekking. Je moet echter onthouden dat een kleine toename van de maandelijkse inleg in de ORV er relatief snel een betere dekking kan worden verkregen en dat kan betekenen dat het op de lange termijn goedkoper kan zijn door een iets betere dekking te nemen. Je weet namelijk nooit wat er in het verschiet ligt.

Tussen persoon en ORV afsluiten

Heb je het zelf veel te druk dan kun je het zoekwerk naar de meest gunstige overlijdensrisicoverzekering over laten aan een tussen persoon. Zij weten over het algemeen wat de meest ideale overlijdensrisicoverzekering is. Zorg ervoor dat je de tussen persoon een aantal verschillende aanbieders laat zien voordat je er zomaar mee akkoord gaat. Vergelijken is weten en zodoende weet je zeker wat er op de markt aanwezig is. Dit is belangrijk omdat je niet weet of een tussen persoon een overeenkomst heeft met een bepaalde aanbieder waarbij een hoge provisie door hem kan worden bedongen. Iedere provisie die je namelijk teveel betaalt zorgt er voor dat een goedkope overlijdensrisicoverzekering ook duur wordt. Wil je die provisie voorkomen, sluit dan zonder een tussen persoon jouw ORV af.

Kies verstandig

Binnen de verschillende ORV aanbieders is het van belang dat je verstandig kiest. Lees algemene voorwaarden door en vergelijk de prijs. Het is namelijk zo dat je een goede prijs kwaliteit verhouding zoekt. Naarmate je eerder instapt in een overlijdensrisicoverzekering des te goedkoper zal de prijs van de verzekering zijn. Ook jij kunt tegen een gunstige prijs een ORV afsluiten door daartoe verstandig te kiezen.