Hypotheek regelen, maar dan wel zonder afsluitprovisie

Ga je een hypotheek afsluiten regel het dan zelf zodat je zonder afsluitprovisie bespaart op je uiteindelijke maandelijkse kosten. Iedere procent dat je teveel betaalt boven op je netto hypotheek houdt in dat je hypotheek teveel kost. Waar moet je zoal rekening mee houden bij het afsluiten van een hypotheek en hoe regel je het dat de hypotheek zonder afsluitprovisie wordt afgesloten? Hier lees je wat je onder andere kunt doen om een hypotheek zonder afsluitprovisie af te sluiten waardoor jij bespaart.

106% regeling marktwaarde

Binnen de huidige regelingen moeten banken het zo regelen dat bij het afsluiten van een hypotheek de totale waarde niet meer is dan 106% van de marktwaarde van de woning. Daarvan gaat 2% reeds naar overdrachtsbelasting en dient eveneens een notaris worden betaald. Overige kosten zoals kosten voor tussen personen enzovoorts kun je besparen doordat je geen afsluitprovisie hoeft te betalen. Dit houdt feitelijk in dat je mogelijk slechts 103% van de aankoopprijs van de woning als hypotheek moet lenen. Op die manier kun je feitelijk veel geld besparen op je hypotheek lening en dus je maandelijkse onkosten. Let wel iedere procent minder aan afsluitprovisie betekent dat je weer enkele duizenden euro’s minder hoeft terug te betalen.

Ga zelf aan de slag

Zonder afsluitprovisie kun je heel goed een hypotheek afsluiten. Je bent zelf behendig genoeg om via het internet hypotheek aanbieders te vergelijken en om rentestanden tegen het licht te houden. Belangrijke vragen zijn:

  • wat zijn de voorwaarden;
  • voor hoe lang sluit je de hypotheek af;
  • welke rentestand kun je daarbij krijgen;
  • welke kosten worden naast de aankoopprijs verder in rekening gebracht (hier heb je dus zelf de regie ook over);
  • welke verschillende partijen (beperk het aantal uiteraard) betrek je in het afsluiten van een hypotheek. Regel je alles zelf zonder tussen partijen enzovoorts dan bespaar je simpelweg.

Toch provisie: waarom voor hoeveel

Inzichtelijkheid daar gaat het om. Kun je op een gegeven moment niet zonder een afsluitprovisie dan is het noodzaak dat je direct informeert wat de vermoedelijke onkosten gaan worden. Het antwoord moet duidelijk en helder zijn. Vage antwoorden betekent dat men zich verschuilt achter de cijfers en niet helder zegt wat men voor je gaat doen. Daarnaast is het beter om te weten dat je 350 euro voor een provisie moet betalen dan dat het een procent op de hypotheek lening is. Iedereen probeert van je te profiteren juist omdat jij een hypotheek lening wilt regelen.

Onderhandelen over de provisie

Een belangrijk punt bij het besparen op je hypotheek is dat je altijd onderhandeld. Je bespaart omdat je zonder afsluitprovisie de hypotheek regelt maar je bespaart ook zondermeer door te onderhandelen omtrent de aankoopprijs. De markt is niet meer zoals die is geweest en dus kun je een veel gunstigere prijs bedingen. Als men echt wil verkopen dan zal er water bij de wijn gedaan moeten worden. Daar kun jij van profiteren. Wees daarnaast niet in eerste instantie te optimistisch aangaande de beoogde koopwoning. Stel je iets terughoudend op zodat je een eerste stevige verlaging van de vraagprijs kunt behalen. Ook jij kunt besparen op je hypotheekkosten door te onderhandelen op de vraagprijs maar ook door afsluitprovisies uit te sluiten. Je bent zelf behendig genoeg om eigenhandig op een goede manier jouw zaken te regelen.