Verschil tussen Bruto en Netto hypotheek uitgelegd

Tussen netto en bruto hypotheek kan een groot verschil zitten. Wat u feitelijk moet betalen voor uw woning oftewel de aanschafprijs valt onder de noemer netto hypotheek. Toch zijn er een groot aantal kosten verhogende factoren waardoor de hypotheek kosten ongewoon hoog uitvallen. Inzichtelijkheid is dus van groot belang zodat je weet waar je bij de aanschaf van een woning aan begint. Wie ontvangt welke deel van een bruto hypotheek en waarom moeten die provisies zoveel kosten zijn belangrijke vragen die je jezelf moet afvragen bij het zoeken naar en het afsluiten van een goedkope netto hypotheek. Let wel dat je niet meer dan 106% van de marktwaarde van de woning binnen bruto hypotheek mag lenen om een netto hypotheek aankoop te doen.

Afdingen voor goedkope netto hypotheek

Hoeveel je uiteindelijk aan maandelijkse onkosten hebt voor het afsluiten van een hypotheek hangt primair af hoeveel je moet betalen voor de hypotheek. De verkoper heeft een bepaalde verkoopprijs voor ogen, echter je wilt er minder voor betalen. Dit houdt in dat je moet gaan onderhandelen met de verkoper. Veelal gebeurt dat via een makelaar, maar je kunt ook zelfstandig over de prijs gaan praten. Des te lager je uitkomt omtrent de aankoop prijs des te lager is je netto hypotheek en daarmee ook je maandelijkse onkosten. Wees prijsbewust, zondermeer bij het financieren van de woning aankoop.

Kosten voor provisie

Een duidelijk grijs gebied binnen de hypotheek markt is de hoogte van de provisie die je moet betalen voor het afsluiten van een netto hypotheek. De ene hypotheek adviseur is de ander niet en dus worden er verschillende procentuele tarieven gehanteerd. Laat je uitvoerig informeren waarom je een bepaalde provisie moet betalen om je netto hypotheek te kunnen financieren. Jij bent diegene die uiteindelijk de lasten moet betalen om te komen tot de aanschaf van de woning. Ga voor inzichtelijkheid in de opbouw van de kosten bij het afsluiten van een netto hypotheek. Laat je informeren aangaande welke kosten in rekening worden gebracht.

Kosten voor notaris

Voor het afsluiten van de hypotheek akte, overdracht van eigenaarschap en het afhandelen van de financiƫle transactie dient een notaris ingeschakeld te worden. Deze zorgt ervoor dat alle financiƫle aspecten naast de netto hypotheek kosten op papier worden gezet. De ene notaris brengt veel lagere kosten in rekening in vergelijking met een ander. Het is altijd goed om een vergelijk te doen tussen notarissen aangezien je daarmee op je uiteindelijke netto maandlasten kunt besparen. Iedere netto hypotheek kosten verhogende lasten dienen tegen het licht gehouden te worden zodat je de hypotheek kunt afsluiten tegen het meest gunstige tarief. Zodoende kan jij op je maandelijkse onkosten besparen.

Overdrachtsbelasting

Om eigenaar te kunnen worden van een woning dien je aan de overheid overdrachtsbelasting te betalen. Dit bedraagt momenteel twee procent van de marktwaarde van de woning. Aan deze kosten verhogende factor kun je weinig doen omdat het wettelijk is geregeld. Toch kun je wel besparen door voorgaande punten kritisch te beoordelen zodat de netto hypotheek kosten beperkt blijven en dus ook de overdrachtsbelasting relatief lager is. Bespaar op je totale maandelijkse onkosten door alle aspecten voor het afsluiten van een hypotheek grondig tegen het licht te houden. Ook jij kunt tegen een gunstige prijs een nieuwe netto hypotheek afsluiten.