Waarom betaal ik provisie bij het afsluiten van een hypotheek?

Provisies bij een hypotheek verhogen de lasten voor de woning koper. Bij het afsluiten van een hypotheek worden vaak – zonder dat men het wenst – provisies bij de hoofdsom opgezet waardoor de uiteindelijke maandelijkse kosten ontzettend hoog worden. Ieder percentage dat er bij wordt gezet betekent dat jij als woning koper dieper in de portemonnee moet om uit de onkosten te komen. Maar is het wel nodig dat verschillende partijen provisie krijgen. Je bent een dief van je jezelf als je niet zelf actie gaat ondernemen om je woning zelf te voorkomen. Zo kun je vele procenten provisie hier en daar besparen, zodat je uiteindelijk tegen een beter tarief een hypotheek moet afsluiten.

Provisie waarvoor?

Betrek je een makelaar, notaris en een tussen persoon bij de aankoop van je woning en bij het afsluiten van je hypotheek dan wil iedere partij een deel provisie hebben voor zogenaamd de gedane zaken. Maar heb je hen feitelijk wel nodig. Antwoord: in principe heb je alleen maar de notaris nodig. En ook in de keus van notaris heb je veel mogelijkheden. Vergelijk altijd om de meest gunstige notaris tarieven te verkrijgen zodoende dat de koop akte kan worden opgesteld en dat de financiële handelingen kunnen worden afgerond. Overige zaken kun je zelf goed afhandelen en dus kun je zo procenten besparen op de hypotheek lening.

Besparen op provisie

Vaak werken de makelaar, tussen persoon en makelaar met elkaar samen om zo mogelijk een vooraf gesproken tarief te verkrijgen waar jij als argeloze woning koper niets aan kunt doen. Toch kun je besparen op provisie door zelf de handen uit de handen te steken. Bekijk zelf zonder tussen persoon of makelaar hoeveel je kunt lenen. Benader verder een verkopende partij rechtstreeks zonder de inschakeling van derden. Ook jij kunt goed onderhandelen omtrent een vraag prijs, zodanig dat de algemene kosten kunnen worden vereffend zonder dat daarbij provisie wordt geheven of gevraagd.

Wel inschakelen van derden

Wil je toch derden inschakelen om een en ander voor je te laten regelen dan is het noodzaak dat je vooraf weet hoeveel de kosten gaan bedragen. Ga niet zomaar ergens mee akkoord omdat ieder extra percentage provisie weer ongunstig is voor jouw financiële mogelijkheden. Wees helder en concreet en informeer vooraf wat voor kosten er in rekening worden gebracht en wat er wordt gedaan. Er dient een reële balans te zijn tussen de kosten en de verrichte taken. Is er iets dat niet inzichtelijk is vraag dan om verheldering, of vraag een andere partij de taken te doen met inzichtelijke kosten structuur. Er geldt nog altijd dat de meest gunstige manier is zelf dingen te regelen zodat je die provisies (veelal uitzonderlijk hoog voor de geleverde dienst) effectief op de hypotheek last kunt besparen.

Informeer om te weten

Vraag om informatie en ondertekening niet direct bij de eerste tussen persoon het contract om specifieke handelingen uit te voeren. Denk altijd goed na over of je met iemand in zee gaat, of dat je de zaken beter zelf in de hand kunt nemen. Dit geldt zondermeer als je zelf voldoende tijd hebt om actie zelf te ondernemen. Bespaar op je uiteindelijke hypotheek kosten door helderheid te hebben over provisie danwel door zelf stappen te ondernemen om te voorkomen dat er provisie moet worden geheven.